Hoppa till sidans innehåll

Skridskor


 • Att sköta sina skridskor är mycket viktigt. Utan rätt skötsel så håller skridskorna kortare tid, de blir svårare att sälja men det viktigaste av allt, det blir svårare att lära sig att åka och utveckla sin skridskoteknik, skridskor är ditt viktigaste redskap.

 • Det viktigaste att titta på när man ska köpa skridskor är att skaftet på kängan är stadigt.  Man kan t ex inte åka slalom i mjuka stövlar och det kan man jämföra skridskoåkning med. Ju mer avancerat hopp en konståkare utför, ju hårdare känga behövs.

 • Skenorna ska alltid vara vassa och slipade. Om de inte är slipade (nyköpta skridskor i butik är aldrig slipade), rör sig inte skenan som den vill och bara kasar på isen. Det blir inget fäste. Ju mer avancerad du blir ju lättare känner du hur ofta du vill ha slipat din skridsko.

 • Fråga gärna våra slipare om du är osäker om skridskorna behövs slipas.  Köp skenor efter det du presterar. Det finns ingen anledning att köpa allt för avancerade skenor då du inte kan utnyttja dem. Likaledes åt andra håller, om du börjar avancera så prata med återförsäljaren om vad som kan vara en lämplig skena. Läs gärna på nätet innan så att du vet vad som finns och vilka skenor som rekommenderas för just din åkning.

 • Om man tycker att det är svårt att böja på knäna så kan man låta bli att snöra i översta haken. Idag finns även skridskor som är lägre för att du ska kunna gå djupare i din åkning.  När det gäller snörning av konståkningsskridskor så ska det vara lösare i början av tårna (så att du kan vicka på dem och inte börjar frysa om dem), på mitten hårt och högre upp lösare igen så att benet inte domnar.

 • Prata med din tränare eller återförsäljare för konståkningsskridskor, innan du köper nya skridskor. Till skridskoskolan brukar det inte krävas avancerade skridskor, men kommer åkaren upp till konståkning eller konståkningsskola måste åkaren ha en ordentlig känga och bra skena med taggar.
  Förslag från vår tränare:
  När åkaren går i skridskoskolan (SSK) kan bl.a. välja skridskor:

  Edea Brio, Edea Motivo
  Jackson Ultima Skates
  Flex Fusion, Entre Fusion, Evo, JS450/451, JC500, JS380
  Wifa skates, hittar info på sidan https://wifa.at/wifa-guide

  Skenor som passar till denna nivå är:

  Edea Balance, Edea Charme eller Edea Rotation.
  Mirage, Mark I, Mark II eller MK Flight.

  Nybörjar åkaren kan enkla hopp + Axel kan bl.a. välja skridskorna:

  Edea Overture
  Jackson Ultima Skates
  Debut 2450/2451/2452/2453; FS 2190/2291
  Wifa skates, hittar info på sidan https://wifa.at/wifa-guide

  Skenor som passar till denna nivå är:

  Edea Charme, Edea Rotation
  Mirage, Mark IV eller MK Flight

  Åkare på medium nivå (dubbla hopp) kan bl.a. välja skridskorna:

  Edea Chorus
  Jackson Ultima Skates
  Premiere Fusion 2800, Premiere Fusion 2802 (början på dubbla hopp), Elite 5300/5362 (dubbla hopp), Elite 4200 (dubbla hopp+dubbel Axel).
  Wifa skates, hittar info på sidan https://wifa.at/wifa-guide

  Skenor som passar till denna nivå är:

   MK Professional, Wilson Coronation Ace
  Protégé, Protégé XP, Legacy Lite eller Matrix Legacy

  Åkare på avancerad nivå (trippla hopp)

  Edea Concerto, Edea Ice Fly, Edea Piano
  Jackson Ultima Skates, Supreme 5500/5852
  Wifa skates, hittar info på sidan https://wifa.at/wifa-guide

  Skenor som passar till denna nivå är:

  MK Gold Star, Wilson Gold Seal
  Apex Supreme, Freestyle, Elite; Matrix Supreme, Freestyle eller Nova, Elite

 • Se över kläderna så att det inte kommer sand eller smuts på isen som kan förstöra skenorna. Går man upp i konståkning, behöver du ha träningsbyxor eller kjol som är tajta så att tränaren ser om du gör rätt med benen.

 • När det gäller skridskorna är det jätteviktigt att de har både hårda och mjuka skydd! De hårda skenskydden har man ALLTID på skenorna när man går med dem utanför isen. De mjuka sätter man på skenorna efter att man har torkat av dem ordentligt med en trasa/handduk efter träningen. Detta är för att skydda skenorna genom att absorbera upp fukt som har blivit kvar. Allt för att inte skenorna ska rosta. Bästa sättet att förvara skridskorna är i en tygpåse, t.ex. gjord utav frotté eller fleece. Där i lägger man skridskorna med de mjuka skenskydden på, så absorberas kvarbliven fukt. När du annars ska transportera skridskorna, kan du behöva en skridskoryggsäck eller väska. Denna finns att köpa hos återförsäljare för konståkningstillbehör (se under information/skridskor och kläder på klubbens hemsida).

 • När du åker på isen kan skridskoöverdrag vara lämpligt. Du skyddar skridskon från hack och repor. Det är också bra att tejpa konståkningsskridskon med skridskotejp när du har riktiga konståkningsskridskor. Då bevaras skridskorna bättre (även detta går att köpa hos återförsäljare av konståkningstillbehör). 
Uppdaterad: 06 AUG 2020 08:32

ZoegasIshuset Logotype

 

Hotel Öresund logo

 

KVANTUM_LANDSKRONA

 

 

Sponsorhuset

Postadress:
GF Idrott Konståkningsförening - Konståkning
Box 3085
26103 Landskrona

Besöksadress:
Karlslundsvägen 20
26142 Landskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info